|
Nominerade
DIMA Miljökompetens
DIMA Miljökompetens är ett kandidatarbete som sedan utvecklats till ett företag. Detta efter att några studenter på civilingenjörprogrammet energi - miljö - management vid Linköpings Universitet upptäckt behovet av de tjänster som utförts under kandidatarbetet - att kartlägga energianvändningen och ta fram åtgärder för att implementera ett miljöledningssystem - och hur kul det var att jobba med det. DIMA tillhandahåller tjänster för att hjälpa företag med sitt miljöarbete, främst inriktade mot miljöledningssystem enligt ISO 14001.
För att förbättra kunders miljöarbete har DIMA även produkter som underlättar tjänsterna. Bland annat har de en bok som ska finnas där som en vägledning för företagen vid implementerandet av ett miljöledningssystem. Hos DIMA finns det ett stort intresse för hållbarhet generellt men huvudfokus ligger på miljöfrågan. Främst strävar man efter att göra en viktigt tjänst mer tillgänglig hos mindre företag som har begränsade resurser att investera i området. DIMA menar att ju fler det är som utvecklar sitt miljöarbete desto bättre.
Idag består DIMA av fyra studenter med intresse för en mer hållbar framtid. Genom att fortsätta arbeta i största möjliga utsträckning vid sidan av studierna hoppas man kunna få ut sin tjänst och få företag att förbättra sitt miljöarbete och hållbarhetsarbete rent generellt. Efterfrågan på miljökompetens blir allt mer påtaglig ute på marknaden och därför ser man hos DIMA ljust på framtiden och man ser mycket möjligheter till att utvecklas och bli ett större företag. Tre ord som DIMA vill förknippas med är: innovation, miljöengagemang och framtid.
För att förbättra kunders miljöarbete har DIMA även produkter som underlättar tjänsterna. Bland annat har de en bok som ska finnas där som en vägledning för företagen vid implementerandet av ett miljöledningssystem. Hos DIMA finns det ett stort intresse för hållbarhet generellt men huvudfokus ligger på miljöfrågan. Främst strävar man efter att göra en viktigt tjänst mer tillgänglig hos mindre företag som har begränsade resurser att investera i området. DIMA menar att ju fler det är som utvecklar sitt miljöarbete desto bättre.
Idag består DIMA av fyra studenter med intresse för en mer hållbar framtid. Genom att fortsätta arbeta i största möjliga utsträckning vid sidan av studierna hoppas man kunna få ut sin tjänst och få företag att förbättra sitt miljöarbete och hållbarhetsarbete rent generellt. Efterfrågan på miljökompetens blir allt mer påtaglig ute på marknaden och därför ser man hos DIMA ljust på framtiden och man ser mycket möjligheter till att utvecklas och bli ett större företag. Tre ord som DIMA vill förknippas med är: innovation, miljöengagemang och framtid.
Hermelins grönsaker
Hermelins grönsaker är ett familjeföretag som ligger utanför Skänninge, en bit söder om Linköping. På gården odlar Magdalena Hermelin och hennes man kravmärkta grönsaker samt spannmål och gräsmattor. Intresset för just grönsaker kommer ursprungligen från ett stort matintresse. Hermelins såg en stor efterfrågan på närproducerade råvaror, som i förhållande till importerade grönsaker kan vara mycket mer näringsrika, och därför gjordes en satsning på just grönsaker.
Hermelins jobbar med hållbarhet i många delar i sin verksamhet och strävar efter att kunna leverera hållbarhet i alla sina led. Alla grönsaker som odlas är kravmärkta och alla som jobbar på gården har rättvisa löner. Hermelins har valt att inte sälja via grossister utan sköter själva kontakten med alla kunder. Detta gör de dels för att de till skillnad mot stora producenter inte kan garantera en viss mängd grönsaker, dels för att kunna sätta rätt pris på sina egna produkter.
Det som är på gång nu på gården är att Hermelins ska införskaffa solpaneler samt att man nyligen har investerat i tunnlar som sätts ovanför jorden. Dessa skyddar mot den hårda vinden på slätten och gör att grönsakerna förhoppningsvis kommer att trivas ännu bättre. På gården har man en vision om att växa sakta och försiktigt. Om tio år vill Hermelins fortfarande vara lyckliga och friska egenföretagare. Hermelins identifierar sig med de tre ledorden kvalitet, familjärt och service.
Hermelins jobbar med hållbarhet i många delar i sin verksamhet och strävar efter att kunna leverera hållbarhet i alla sina led. Alla grönsaker som odlas är kravmärkta och alla som jobbar på gården har rättvisa löner. Hermelins har valt att inte sälja via grossister utan sköter själva kontakten med alla kunder. Detta gör de dels för att de till skillnad mot stora producenter inte kan garantera en viss mängd grönsaker, dels för att kunna sätta rätt pris på sina egna produkter.
Det som är på gång nu på gården är att Hermelins ska införskaffa solpaneler samt att man nyligen har investerat i tunnlar som sätts ovanför jorden. Dessa skyddar mot den hårda vinden på slätten och gör att grönsakerna förhoppningsvis kommer att trivas ännu bättre. På gården har man en vision om att växa sakta och försiktigt. Om tio år vill Hermelins fortfarande vara lyckliga och friska egenföretagare. Hermelins identifierar sig med de tre ledorden kvalitet, familjärt och service.
KörEco
KörEco är en körskola som profilerar sig mot att utbilda sina elever att köra på ett hållbart sätt. Körskolan startade för ungefär två år sedan då ägarna tyckte att man kunde arbeta mycket mer med hållbarhet än vad som gjordes vid den tidpunkten. Med lång erfarenhet i att utbilda och en stor vilja har man redan gjort sig ett namn inom branschen. Företaget arbetar kontinuerligt med att minska sin miljöpåverkan samt att utbilda sina elever hur man ska tänka angående hållbara transporter. Att alla bilar drivs på biogas, att man klimatkompenserar verksamheten samt att man arbetar så digitalt som möjligt är några exempel på vad man på företaget arbetar med.
KörEco har som mål att erbjuda flera olika typer av utbildningar samt att använda sig av elbilar. Då de värdesätter den personliga relationen med sina kunder samt att det ska vara en trivsam och trygg plats i deras lokaler ser de inte att de kommer att växa så mycket mer.
Om KörEco får välja något som sker i omvärlden som är av betydande intresse för dem är det utvecklingen av elbilar. De följer även utvecklingen av förarlösa bilar men är inte rädda för att bli utkonkurrerade då de förutspår att det kommer att dröja länge innan personbilar är förarlösa. De tre ord som KörEco vill bli förknippade med är miljö, engagemang och kvalitet.
KörEco har som mål att erbjuda flera olika typer av utbildningar samt att använda sig av elbilar. Då de värdesätter den personliga relationen med sina kunder samt att det ska vara en trivsam och trygg plats i deras lokaler ser de inte att de kommer att växa så mycket mer.
Om KörEco får välja något som sker i omvärlden som är av betydande intresse för dem är det utvecklingen av elbilar. De följer även utvecklingen av förarlösa bilar men är inte rädda för att bli utkonkurrerade då de förutspår att det kommer att dröja länge innan personbilar är förarlösa. De tre ord som KörEco vill bli förknippade med är miljö, engagemang och kvalitet.
Östgötasvamp
Östgötasvamp är ett företag som har tagit konsten att odla svampar med storm. Genom innovation och engagemang har ingenjören Mahziar Namedenian tillsammans med sina vänner från akademiska kretsar lyckats odla svamp på ett hållbart och effektivt sätt. Lusten för innovation och nytänk har funnits med sedan starten 2014 då man gjort det mesta själva inom företag, allt från styrsystem till renovering av lokalen som en gång i tiden var en kycklingfarm. Östgötasvamp strävar efter hög kvalitet och lågt pris, vilket skulle kunna vara ett vinnande koncept. Att tänka hållbart genom att minska utsläppen i alla led är enligt dem en självklarhet och detta försöker man även sprida till andra företag i samma bransch.
Innovation och nytänk är grundpelare hos Östgötasvamp där man hela tiden strävar efter att utveckla sig själva och sin teknik. Bland annat har de nu även börjat odla champinjoner berikade med D-vitamin. Detta är intressant eftersom en stor del av Sveriges befolkning lider av D-vitaminbrist under vinterhalvåret, men också eftersom de är först inom EU att ansöka om att få odla och sälja D-vitaminberikad svamp. En del av deras odling är också KRAV-märkt, och säljs därmed som ekologiska livsmedel.
Innovation och nytänk är grundpelare hos Östgötasvamp där man hela tiden strävar efter att utveckla sig själva och sin teknik. Bland annat har de nu även börjat odla champinjoner berikade med D-vitamin. Detta är intressant eftersom en stor del av Sveriges befolkning lider av D-vitaminbrist under vinterhalvåret, men också eftersom de är först inom EU att ansöka om att få odla och sälja D-vitaminberikad svamp. En del av deras odling är också KRAV-märkt, och säljs därmed som ekologiska livsmedel.